Rødt lys terapi: Fordeler, bivirkninger og bruksområder

Innhold

Rødlysterapi  (RLT) er en terapeutisk tilnærming som benytter lys med lave bølgelengder, vanligvis i det røde og nær-infrarøde spekteret, for å fremme helbredelse og foryngelse av vev. RLT har fått stor utbredelse innen ulike medisinske og kosmetiske bruksområder, og har blitt populært på grunn av sine potensielle fordeler innen smertelindring, hudhelse, sårheling og til og med anti-aldringsbehandlinger. Den ikke-invasive metoden og evnen til å stimulere cellulære prosesser gjør den til et attraktivt alternativ for både helsepersonell og privatpersoner som søker velværeløsninger[1][2][3].

Terapi med rødt lys fungerer først og fremst gjennom en mekanisme som kalles fotobiomodulering, der lysenergi absorberes av mitokondrielle komponenter, noe som øker energiproduksjonen i cellene og støtter restitusjonsprosesser[3][4]. Det brukes ulike apparater i RLT, alt fra håndholdte enheter for lokal behandling til helkroppspaneler som brukes i kliniske miljøer. Til tross for den økende aksepten er forskningsmiljøet fortsatt delt i synet på effekten, og noen studier viser lovende resultater, mens andre indikerer at det er behov for ytterligere grundig forskning for å underbygge påstandene[2][5].

Fremtredende kontroverser rundt RLT involverer ofte den regulatoriske statusen til utstyret, ettersom mange alternativer for hjemmebruk ikke er FDA-godkjent, noe som gir grunn til bekymring for sikkerheten og effektiviteten sammenlignet med profesjonelt utstyr[6]. Selv om mange anekdotiske rapporter fremhever de positive resultatene av RLT, er evidensgrunnlaget blandet, noe som har ført til diskusjoner om nødvendigheten av mer standardiserte behandlingsprotokoller og omfattende kliniske studier for å validere bruksområdene[5][6][7].

Interessen for rødlysterapi fortsetter å øke, og ny forskning utforsker potensielle bruksområder utover hudpleie, blant annet når det gjelder behandling av kroniske smerter og bedre restitusjon etter idrett. Denne pågående undersøkelsen søker å avklare hvilken rolle rødlysterapi spiller i moderne medisin og finne frem til beste praksis for bruk ved ulike helsetilstander[7][8].

Hvordan oppstod interessen for rødlysterapi?
National Aeronautics and Space Administration (NASA) gjennomførte opprinnelig eksperimenter som involverte rødt lysterapi for å forbedre

planteveksten i et rommiljø, og brukte den deretter for sårheling hos astronauter. Etter dette begynte byrået å utforske flere potensielle applikasjoner.

Faktisk har rødlysterapi fått betydelig aksept innen det medisinske feltet, spesielt i sammenheng med fotodynamisk terapi. Denne terapeutiske tilnærmingen bruker rødt laserlys med lav effekt for å aktivere et fotosensibiliserende middel, noe som resulterer i en kjemisk reaksjon som fører til cellulær ødeleggelse. Det har blitt anvendt i behandlingen av forskjellige dermatologiske tilstander, inkludert hudkreft, psoriasis, akne og vorter, så vel som andre maligniteter.

For tiden blir rødt lysterapi undersøkt (eller er allerede implementert) for en rekke helseproblemer. Det spennende og omstridte aspektet er graden av effektivitet av behandlingen for forholdene den fremmes for.

Hvordan virker rødlysterapi?

Effekter av rødt lysterapi på huden

 

Rødt lys

Mitokondrier

Økt energiproduksjon

Kollagen

Økt produksjon

Fibroblaster

Økt aktivitet

Blodsirkulasjon

Forbedret i vevet

Resultat

Redusert betennelse, forbedret hudhelse og foryngelse

Helseforskning.no©

Det antas at rødt lysterapi fungerer ved å påvirke «kraftverket» til cellulære strukturer, nemlig mitokondriene. En økning i energinivået gjør det mulig for andre celler å utføre sine funksjoner med forbedret effektivitet, inkludert reparasjon av hudvev, fremme av ny celleproliferasjon og tilrettelegging av hudforyngelse. Mer presist er spesifikke celler i stand til å absorbere lysbølgelengder, og aktiveres dermed for å forbedre aktiviteten.

Terapi med rødt lys kan bidra til hudens helse ved å

  1. Stimulere kollagenproduksjonen, som gir huden struktur, styrke og elastisitet.
  2. Øke fibroblastproduksjonen, som lager kollagen. Kollagen er en komponent i bindevevet som bygger opp huden.
  3. Øke blodsirkulasjonen til vevet.
  4. Reduserer betennelse i cellene.

Hvilke hudlidelser blir rødlysterapi brukt mot?

Rødlysterapi fremmes som et inngrep for ulike utbredte dermatologiske tilstander, inkludert

 

Rødlysterapi (RLT)

Forbedre sårhelingRedusere strekkmerker
Redusere rynker og fine linjerRedusere pigmentflekker
Forbedre ansiktets teksturForbedre psoriasis
Forbedre rosaceaForbedre eksem
Forbedre arrForbedre solskadet hud
Forbedre hårvekst ved androgen alopeciaForbedre akne
Helseforskning.no©

Er rødt lys terapi effektivt og fungerer det?

Den rådende konsensus blant spesialister er at effekten av rødt lysterapi (RLT) for de forskjellige påståtte applikasjonene fortsatt er usikker. Mange eksperter hevder at den eksisterende litteraturen indikerer noe løfte om spesifikke forhold; men, de understreker nødvendigheten av videre forskning. RLT er en fremvoksende terapeutisk modalitet som genererer økt interesse, men foreløpig er det ikke tilstrekkelig empirisk bevis for å underbygge de fleste av de foreslåtte applikasjonene.

Referansen for undersøkelser som er ment å fastslå effektiviteten av en terapeutisk intervensjon er en randomisert, placebokontrollert studie. Denne metodikken innebærer administrering av enten undersøkelsesbehandlingen eller en placebo (en inert behandling) til en kohort av individer som viser lignende egenskaper (som alder, vekt, etnisitet og kjønn) for håndtering av den identiske medisinske tilstanden.

Enkelte studier inkluderer i tillegg en komparativ analyse med en etablert behandlingsmodalitet. Følgelig kan resultatene settes sammen mellom den nye intervensjonen og fraværet av behandling (placebo-kohorten), eller mot en «moderne standardbehandling.»

En betydelig andel av de publiserte undersøkelsene på RLT involverer en begrenset utvalgsstørrelse, mangler en placebo-sammenligningsgruppe, har blitt utført på dyremodeller i stedet for mennesker, eller er begrenset til cellulære vevsundersøkelser. Mens de foreløpige funnene virker oppmuntrende, tar flertallet av forskerne til orde for en økning i strengheten og omfanget av studier som involverer en større deltakerbase.

 

Rødlysterapi (RLT)

Den rådende konsensus blant spesialister er at effekten av RLT for ulike påståtte applikasjoner fortsatt er usikker. Videre forskning er nødvendig.

Preliminære funn virker lovendeMangel på omfattende kliniske studier
Behov for større utvalgsstørrelserMange studier mangler placebokontroll
Noen studier begrenset til dyremodellerBehov for mer menneskelig forskning
Økende interesse for RLTUtilstrekkelig empirisk bevis for de fleste applikasjoner

Forskere etterlyser flere randomiserte, placebokontrollerte studier med større deltakerbase for å fastslå RLTs effektivitet.

Helseforskning.no©

Hvilke andre medisinske tilstander blir rødlysterapi fremmet for?

I tillegg til de allment anerkjente applikasjonene, er det flere andre potensielle medisinske bruksområder som for tiden undersøkes av forskere og helsepersonell, som inkluderer, men er ikke begrenset til:

Undersøkte medisinske bruksområder:

  • Redusere bivirkninger fra kjemoterapi (oral mukositt)
  • Forebygge tilbakefall av forkjølelsessår (herpes simplex-virus)

Muskel- og skjelettlidelser:

Senebetennelse i ankelenRevmatoid artritt
KarpaltunnelsyndromSlitasjegikt i kneleddet

Områder som mangler robuste vitenskapelige bevis:

VekttapKreftbehandling
Fjerning av cellulitterBehandling av psykiske lidelser (depresjon, SAD)

Det er behov for ytterligere empirisk forskning på disse områdene.

 

Er rødlysterapi trygt?

Terapi med rødt lys ser ut til å være trygt og er ikke forbundet med noen bivirkninger, i hvert fall ikke hvis det brukes over kort tid og etter anvisning. Terapien er ikke giftig, ikke invasiv og ikke så hard som noen aktuelle hudbehandlinger. I motsetning til det kreftfremkallende ultrafiolette (UV) lyset fra solen eller solarium, bruker RLT ikke denne typen lys.

Men hvis produktene brukes feil – kanskje for ofte eller ikke i henhold til bruksanvisningen – er det en sjanse for at huden eller øynene (hvis de ikke er beskyttet) kan bli skadet. Man vet ennå ikke om apparater som bruker rødt lys er sikre på lang sikt.

Det tryggeste alternativet er å oppsøke en hudlege eller en kvalifisert, utdannet kosmetisk terapeut. En hudlege kan forsikre seg om at hudlidelsen din er det du tror den er, og kan diskutere fordelene med rødlysterapi og andre behandlingsalternativer.

Hva mer trenger jeg å vite om rødlysterapi?

Det er mange variabler å ta hensyn til når du tenker på rødlysterapi:

  • Dekkes RLT av helseforsikringen min? Rødlysterapi er vanligvis ikke en behandling som dekkes. Det kan være lurt å ringe helseforsikringsselskapet ditt før du søker behandling.
  • Hvor mange behandlinger vil jeg trenge? Du vil sannsynligvis trenge flere behandlinger. Dette er ikke en engangsbehandling for de fleste hudlidelser. Du må komme én til tre ganger i uken i flere uker eller måneder. Er det også behov for ytterligere etterbehandlinger? Dette kan ta mye tid og medføre betydelige kostnader.
  • Vil jeg oppnå de ønskede resultatene? Huden er forskjellig fra person til person, så resultatene kan variere. Bølgelengden til den røde lyskilden varierer også. Bølgelengden påvirker hvor dypt lyset trenger inn i huden din. Bølgelengden på rødlysenheten som brukes på legekontoret, kontra den du bruker hjemme, kan påvirke det ønskede resultatet.
  • Stoler du på erfaringen til personen som gir rødlysterapien? Er for eksempel et solstudio et sted du føler deg komfortabel med å motta denne behandlingen, eller kan det være bedre å først bli sett og eventuelt behandlet av en lege?
  • Er rødlysterapi en egnet behandling for min hudtilstand? Er det andre, mer vitenskapelig dokumenterte metoder som er et bedre valg for min hudtilstand? Oppsøk helsepersonell for å få bekreftet diagnosen og diskutere aktuelle behandlingsalternativer.
Typer rødlysterapi

Rødlysterapi omfatter en rekke ulike behandlingsmetoder som bruker lavt lysnivå for å fremme helbredelse og foryngelse. Det finnes mange ulike typer apparater og teknikker, og hver av dem er skreddersydd for spesifikke bruksområder og brukerpreferanser.

Apparater for rødlysterapi

Oversikt over rødlysterapiapparater

Type apparatHovedbruksområderFordeler
Håndholdte enheterLokaliserte behandlingerPortabel, målrettet behandling
HelkroppsenheterFull kroppsbehandlingOmfattende behandling, muskelrestitusjon
LED-maskerAnsiktsbehandlingerHudforyngelse, aknebehandling
KombinasjonsenheterMultiple hudproblemerAllsidig behandling (f.eks. rød + blå lys)

Håndholdte enheter

Håndholdte apparater er utformet for å kunne brukes på spesifikke områder av kroppen, noe som gjør dem ideelle for lokaliserte behandlinger. Med disse bærbare apparatene kan brukerne administrere behandlingen direkte på huden, noe som gir fordeler som smertelindring og bedre tilheling av små sår eller hudlidelser[1][2].

Helkroppsenheter

For bredere bruksområder finnes det større enheter som paneler, senger eller kabiner. Disse enhetene kan behandle hele kroppen samtidig, noe som gir fordeler for muskelrestitusjon, forbedret sirkulasjon og generelt velvære. De brukes ofte i kliniske miljøer, treningssentre og spa[2].

LED-masker

LED-masker er spesielt utviklet for ansiktsbehandlinger, og tar for seg problemer som kviser, fine linjer og generell hudstruktur. Disse maskene leverer rødt lys direkte til ansiktshuden, stimulerer kollagenproduksjonen og forbedrer hudens helse[9].

Kombinasjonsenheter

Noen apparater kombinerer terapi med rødt lys med andre former for lys, for eksempel blått lys, for å behandle flere hudproblemer. Denne doble tilnærmingen er spesielt effektiv ved tilstander som akne, der både betennelse og bakterier må behandles[9].

Tilgjengelighet og bruk

Det finnes mange apparater for rødlysterapi til hjemmebruk, noe som gjør det enklere for enkeltpersoner å innlemme denne terapien i sine egne velværerutiner. Noen apparater er FDA-godkjent, mens andre ikke er det, og det er viktig å velge anerkjente produkter for å garantere sikkerhet og effektivitet[2][10].

Bruksområder – helsefordeler rødlysterapi

BruksområdeHelsefordeler
Håndtering av arr– Forebygging og behandling av arr
– Forbedret arrutseende og smidighet
– Økt kollagenomsetning og fibroblastaktivitet
Cellulær energi– Økt ATP-produksjon
– Forbedret mitokondriell funksjon
– Støtte for cellulære funksjoner
Inflammasjonsmodulering– Redusert hevelse og ubehag ved HSV-utbrudd
– Modulering av inflammatoriske mediatorer
– Forbedret blodgjennomstrømning
Immunsystemstøtte– Regulert immunrespons på infeksjoner
– Potensielt bakteriedrepende effekt (f.eks. ved akne)
Sårheling og vevsreparasjon– Stimulert kollagenproduksjon
– Akselerert cellereproduksjon
– Forbedret vevsheling
Oksidativt stress– Redusert oksidativ skade
– Beskyttelse mot stressrelatert vevsdegenerasjon
– Potensielle fordeler for øyehelse (f.eks. ved nærsynthet)

Håndtering av arr

Rødlysterapi (RLT) har vist seg å være en lovende metode for forebygging og behandling av arr. Arrdannelse er et vanlig resultat av sårheling, som kan variere fra mindre misfarging til omfattende fortykning og stramming av huden[11]. Nyere studier har fremhevet RLTs potensial for å dempe profibrotiske prosesser som bidrar til overdreven arrdannelse etter kirurgiske inngrep[12].Effekten av RLT har blitt knyttet til dens evne til å øke kollagenomsetningen og fibroblastaktiviteten, som er avgjørende for effektiv sårheling[13].

Behandlingsmetoder

Det finnes ulike arrbehandlinger, blant annet silikongeler/-plater, intralegionale kortikosteroider og laserterapi. RLT undersøkes som en tilleggsbehandling ved siden av disse tradisjonelle metodene[14]. Noen kliniske studier tyder på at RLT kan

forbedrer arrets utseende og smidighet betydelig når den påføres tidlig i helingsprosessen[15].

Virkningsmekanisme

Rødlysterapi (RLT) virker først og fremst gjennom fotobiomodulering (PBM), en prosess der lysenergi absorberes av cellulære komponenter og fører til ulike fysiologiske effekter. De viktigste aktørene i denne mekanismen er mitokondriene, de cellulære organellene som er ansvarlige for energiproduksjonen. Mitokondriell aktivering

Når rødt lys, særlig i bølgelengdeområdet 600 til 700 nanometer, blir det påføres, absorberes det av mitokondrielle kromoforer, spesielt cytokrom c oksidase. Denne interaksjonen stimulerer produksjonen av adenosintrifosfat (ATP), cellens energivaluta, og øker dermed energinivået i cellene[4][16]. Denne økningen i ATP-produksjonen støtter en rekke cellefunksjoner og fremmer den generelle cellehelsen.

Inflammatorisk modulering

RLT har også vist seg å modulere inflammatoriske mediatorer i kroppen. Ved å påvirke cytokiner og kjemokiner, som er reguleringsproteiner som er involvert i betennelse, kan rødlysterapi bidra til å redusere hevelse og ubehag under utbrudd av herpes simplex-virus (HSV)[4]. I tillegg bidrar den økte cellulære energien til bedre blodgjennomstrømning til de berørte områdene, noe som bidrar til raskere restitusjon og tilhelingsprosesser[17].

Interaksjon med immunsystemet

Terapiens interaksjon med immunsystemet spiller en avgjørende rolle når det gjelder å skape et miljø som er mindre gunstig for virusreplikasjon. RLT kan påvirke immuncellenes aktivitet og dermed fremme en mer regulert immunrespons på infeksjoner, inkludert HSV[4]. Denne immunmodulerende effekten kan også omfatte tilstander som akne, der nitrogenoksid som frigjøres under behandlingen, viser bakteriedrepende aktivitet mot bakterier som forårsaker akne[12].

Sårheling og reparasjon av vev

RLT bidrar i betydelig grad til sårheling og vevsreparasjon ved å stimulere kollagenproduksjonen og akselerere cellereproduksjonen. De økte energinivåene i cellene fremmer ikke bare betennelsesdempende prosesser, men også oppregulering av cellulære reparasjonsmekanismer, noe som forsterker kroppens naturlige helingsevne[16]. Denne remodelleringsprosessen fortsetter etter hvert som sterkere kollagen erstatter svakere strukturer, noe som til slutt fører til bedre helet vev[17].

Reduserer oksidativt stress

RLT har dessuten vist seg å ha potensial til å motvirke oksidativt stress, som er involvert i ulike tilstander, blant annet nærsynthet. Ved å redusere inflammatoriske cytokiner og forbedrer nitrogenoksidveiene, kan RLT redusere oksidativ skade og dermed beskytte vev mot stressrelatert degenerasjon[13].

Fremtidige veivalg

Ny forskning fokuserer på å optimalisere parametrene for RLT, som bølgelengde, dosering og behandlingsvarighet, for å maksimere effekten ved arrbehandling[4]. Etter hvert som forståelsen av mekanismene fortsetter å øke, kan RLT innlemmes i standardprotokoller for postkirurgisk behandling og arrforebygging, noe som kan føre til bedre pasientresultater og livskvalitet[7].

Rødlysterapi forskning

Rød Rødlysterapi (RLT) viser lovende resultater i behandlingen av ulike medisinske tilstander. Kliniske studier viser dermatologi, spesielt for akne vulgaris og aktinisk keratose (Wu et al. keratose (Wu et al., 2021; Li et al., 2022; Osiecka et al., 2018). Innen oftalmologi bremser RLT utviklingen av nærsynthet hos barn betydelig ved å påvirke blodstrømmen i årehinnen og skleral remodellering (Dong et al, 2023; Tang et al., 2023; Zhou et al., 2022). I tillegg har RLT vist seg å være effektiv ved behandling av kjeveleddslidelser, redusere smerte og forbedre funksjonen (Al-Quisi et al., 2019). Disse funnene fremhever RLT som et allsidig, ikke-invasivt behandlingsalternativ på tvers av flere medisinske felt.

Forskningsstudier om rødlysterapi

StudieReferanse og lenke
Temporomandibulære lidelserAl-Quisi, A., Al-Anee, A., Al‐jumaily, H., Bähr, E., & Finjan, D. (2019). Efficacy of the led red light therapy in the treatment of temporomandibular disorders: double blind randomized controlled trial. Pain Research and Treatment, 2019, 1-5. https://doi.org/10.1155/2019/8578703
Myopikontroll hos barnDong, J., Zhu, Z., Xu, H., & He, M. (2023). Myopia control effect of repeated low-level red-light therapy in chinese children. Ophthalmology, 130(2), 198-204. https://doi.org/10.1016/j.ophtha.2022.08.024
Akne vulgarisLi, J., Zhang, L., Liu, X., Cao, Y., Wang, P., & Wang, X. (2022). Comparison of red light and blue light therapies for mild‐to‐moderate acne vulgaris: a randomized controlled clinical study. Photodermatology Photoimmunology & Photomedicine, 38(5), 459-464. https://doi.org/10.1111/phpp.12769
Aktinisk keratoseOsiecka, B., Nockowski, P., & Szepietowski, J. (2018). Treatment of actinic keratosis with photodynamic therapy using red or green light: a comparative study. Acta Dermato Venereologica, 98(7), 689-693. https://doi.org/10.2340/00015555-2931
Myopi hos barn (metaanalyse)Tang, J., Liao, Y., Yan, N., Dereje, S., Wang, J., Luo, Y., … & Wang, W. (2023). Efficacy of repeated low-level red-light therapy for slowing the progression of childhood myopia: a systematic review and meta-analysis. American Journal of Ophthalmology, 252, 153-163. https://doi.org/10.1016/j.ajo.2023.03.036
Moderat til alvorlig akne (metaanalyse)Wu, Y., Deng, Y., & Huang, P. (2021). Application of red light therapy for moderate‐to‐severe acne vulgaris: a systematic review and meta‐analysis. Journal of Cosmetic Dermatology, 20(11), 3498-3508. https://doi.org/10.1111/jocd.14369
Myopi hos barn i Øst-KinaZhou, L., Xing, C., Wei, Q., Hua, C., & Tong, L. (2022). Low‐intensity, long‐wavelength red light slows the progression of myopia in children: an eastern china‐based cohort. Ophthalmic and Physiological Optics, 42(2), 335-344. https://doi.org/10.1111/opo.12939

Behandling og design av studien

Nyere studier av rødlysterapi (RLT) har blitt strukturert for å vurdere effekten av terapien på ulike medisinske bruksområder. En bemerkelsesverdig pilotstudie er designet for å vare i 12 måneder, med screening av forsøkspersoner, innrullering, intervensjon, oppfølging for effektvurderinger og dataanalyse i henhold til SPIRITretningslinjene[11]. Studien benytter en split-face-design, slik at hver forsøksperson kan fungere som sin egen kontroll, noe som øker validiteten av resultatene ved å minimere interindividuell variasjon i sårtilheling[11].

Utvalgsstørrelse og statistisk analyse

En utvalgsstørrelse på 30 forsøkspersoner er begrunnet ut fra den estimerte klinisk meningsfulle forskjellen på 15 % i arrets bøyelighet utledet fra in vitro-data[11]. Denne utvalgsstørrelsen vil bidra til å oppnå presise estimater av variansen i endringer i arrets bøyelighet. Det finnes likevel potensielle begrensninger, som for eksempel en skjevhet mot middelaldrende og eldre personer, ettersom de fleste ansiktsløftingspasienter er over 50 år[11].

Forskning tyder på at alder kan ha en betydelig innvirkning på kollagenomsetningen, noe som potensielt kan påvirke resultatene av RLT[11].

Nye forskningsområder

Forskningen innen RLT fortsetter å utvikle seg, særlig når det gjelder bruk av lys på hud- og hårsykdommer. Dermatologer har brukt ulike lysbølgelengder i behandlinger i over 50 år, og aktuelle studier undersøker effekten av rødt lys på mitokondriell funksjon og cellulær energiproduksjon, spesielt oppreguleringen av adenosintrifosfat (ATP)[8][16]. Til tross for lovende foreløpige resultater er det enighet blant medisinske fagfolk om at det er behov for mer omfattende studier på mennesker for å validere disse funnene[8].

Datainnsamling og metaanalyse

I systematiske oversikter blir data ofte samlet inn og analysert med hensyn til ulike egenskaper som studiedesign, utvalgsstørrelse og pasientdemografi[13]. I en nylig publisert

metaanalyse ble fem studier med til sammen 833 pasienter inkludert, noe som understreker den betydelige heterogeniteten som ble observert blant resultatene[13]. Sensitivitetsanalyser har

blitt brukt til å utforske kildene til denne heterogeniteten, noe som sikrer at robuste og pålitelige resultater presenteres[13]. Selv om forskningen har potensial, er det avgjørende å gjennomføre grundige studier på mennesker for å kunne omsette funnene til klinisk praksis på en effektiv måte.

Sikkerhet og bivirkninger

Rødlysterapi (RLT) anses generelt som et trygt behandlingsalternativ for ulike tilstander, forutsatt at det brukes på riktig måte. Men som alle andre terapeutiske inngrep innebærer det potensielle risikoer og bivirkninger som brukerne bør være oppmerksomme på.

Sammenligning med andre behandlinger

Oversikt over rødlysterapi (RLT)

Rødlysterapi (RLT) har fått oppmerksomhet på grunn av sine potensielle fordeler ved ulike helsetilstander, blant annet hudhelse, smertelindring og sårheling. I motsetning til mer tradisjonelle behandlinger er RLT ikke-invasiv og innebærer vanligvis bruk av LED-enheter eller lasere for å tilføre huden og vevet lave bølgelengder av lys.

Selv om mange brukere rapporterer om positive resultater, er dokumentasjonen som støtter disse påstandene blandet, og noen fordeler er fortsatt spekulative og protokollene ofte uklare[5][18].

Effektivitet i behandling av spesifikke tilstander

Hudsykdommer

RLT sammenlignes ofte med etablerte behandlinger som benzoylperoksid for behandling av akne. Benzoylperoksid har vært en viktig del av kvisebehandlingen på grunn av sine bakteriedrepende egenskaper og effektivitet mot bakterier[19]. Selv om RLT også kan hjelpe mot kviser, særlig når det gjelder å redusere betennelse og fremme tilheling, erstatter det ikke tradisjonelle metoder. Studier tyder på at kombinasjonen av RLT med eksisterende kvisebehandlinger kan forbedre den generelle effekten, selv om spesifikke kliniske retningslinjer for slike kombinasjoner fortsatt er under utvikling[20][18].

Sårheling og smertelindring

Bruken av RLT for sårheling har vist seg å være lovende, og kliniske studier tyder på at det kan fremskynde tilhelingsprosessen for ulike hudskader[5][20]. I motsetning til konvensjonelle behandlinger for sårtilheling, som vanligvis involverer lokalbehandling og bandasjer. Når det gjelder smertelindring i muskel- og skjelettapparatet, anses RLT som en tilleggsbehandling, og noe tyder på at den kan utfylle mer tradisjonelle smertebehandlingsmetoder, som fysioterapi eller medikamenter[5].

Anti-aldring og kosmetiske prosedyrer

RLT har vokst frem som et alternativ for ikke-kirurgiske anti-aldringsbehandlinger. Selv om det er et ikke-invasivt alternativ til prosedyrer som kjemisk peeling og laserresurfacing, er resultatene ofte mindre dramatiske og krever kontinuerlig vedlikehold[5][20]. Sammenlignings

mer invasive inngrep gir umiddelbare og merkbare resultater, men er forbundet med større risiko og lengre rekonvalesenstid.

Tilgjengelighet og kostnader

Selv om RLT kan være tiltalende på grunn av sin ikke-invasive natur, er den ofte dyrere enn konvensjonelle behandlinger som benzoylperoksid, som er allment tilgjengelig over disk[5][19]. I tillegg synes mange pasienter at tradisjonelle behandlinger er enklere når det gjelder anvendelse og forventet resultat. For de som er på utkikk etter tilgjengelige og rimelige alternativer for å løse problemer som kviser eller hudlidelser, kan andre naturlige behandlinger, som probiotika, være mer effektive og enklere å innlemme i en daglig rutine[5].

Regulatorisk status

Den regulatoriske statusen til terapiapparater med rødt lys varierer betydelig avhengig av tiltenkt bruk og i hvilke jurisdiksjoner de markedsføres. I USA I USA klassifiserer Food and Drug Administration (FDA) mange lysterapiapparater som medisinsk utstyr, noe som innebærer at de må oppfylle spesifikke sikkerhets- og effektivitetsstandarder før de godkjennes for klinisk bruk. FDA evaluerer imidlertid først og fremst sikkerheten til disse apparatene, og tester ikke effekten av dem grundig, særlig ikke når det gjelder apparater som brukes hjemme[6]. Brukere av apparater for rødlysterapi til hjemmebruk må derfor kanskje følge strengere retningslinjer for bruk, ettersom effekten kan avvike fra effekten av profesjonelt utstyr[6].

I Brasil må protokoller for rødlysterapi overholde etiske standarder som beskrevet av den forskningsetiske komiteen ved Nove de Julho-universitetet, som har godkjent relevante studier, for eksempel en som er registrert under det brasilianske registeret for kliniske studier (REBEC-nummer: RBR-6YFCBM)[21]. Dette tilsynet sikrer at studiene er i samsvar med de nødvendige etiske hensynene før utstyret brukes på mennesker.

Kilder

[1]:  How to Use Red
Light Therapy at Home: Frequency, Tips, and Uses – wikiHo
w

[2]:  A Detailed
Guide to Red Light Therapy – Betterbrainandbody

[3]:  LED Light
Therapy: How It Works, Colors, Benefits & Risks

[4]:  Red Light
Therapy: Should You Keep Your Eyes Open or Closed?

[5]:  Red Light
Therapy: Effectiveness, Treatment, and Risks – WebMD

[6]:  Red Light
Therapy for Skin: Essential Guide to LED Face Masks – Buoy Heal
th [7]:  A dose-ranging,
parallel group, split-face, single-blind phase II study …

[8]:  Acne treatment:
research progress and new perspectives

[9]:  Efficacy of
Repeated Low-Level Red Light (RLRL) therapy on myopia …

[10]:  Understanding
Red Light Therapy: Devices, Safety, and Benefits

[11]:  Red Light
Therapy: Benefits, Side Effects & Uses – Cleveland Clinic

[12]:  The Truth
Behind Herpes Red Light Therapy: Is it for you? – STDcheck.com

[13]:  Role of
Mitochondria in Red Light Therapy: Enhancing Cellular Energy

[14]:  Tissue Healing
Phases & Red Light Therapy – TheraLight

[15]:  My Experiment
With Red Light Therapy. – Grasping for Objectivity

[16]:  Red Light
Therapy: Benefits, Side Effects And Uses – Forbes

[17]:  What’s True and
What’s Hype? Red Light Therapy Pros and Cons

[18]:  Red light
therapy can treat issues above and below the skin – 12news.com

[19]:  Topical Therapy
for Acne – AAFP

[20]:  Does Red Light Therapy Really
Work? – SELF

[21]:  Light Therapy
for Acne: The Complete Guide – Byrdie

[22]:  Efficacy of phototherapy to treat
facial ageing when using a red versus …

[23]:13   Best Acne Light
Therapy Devices (Tested & Reviewed 2024) – Cos
mopolit